Ahojte,
tak po nejakom čase som sa zas dostal k vytvoreniu návodu kváskových rožkov, aké robievam ja. Vyladené skúsenosťami, pokusmi a omylmi. Výsledok je…čo ja viem. Posúďte sami. Akurát sme dopiekli a jeden plech (6 ks padlo hneď).
Začneme ako pri chlebe. Vytiahneme si z chladničky železnú zásobu kvásku a dáme rozmnožiť. Pridám 3 lyžice celozrnnej múký a 3 lyžice hladkej múky obyčajnej. Pridáme vody, aby bola kašička a dáme aspoň na 4 hodiny pracovať. Prikryjeme fóliou, aby nám to nevysychalo. Kuk:
Po 4 hodinách nám to pekne napuchlo. Pridáme zvyšné ingrediencie a ideme na to! Pomiešame všetko pekne ručne do cestíčka a to necháme taktiež odpočívať a pracovať cca 4 hodiny. Prikryjeme sáčkom, nech nám to nevysychá. Cesto by nemalo byť hutné, ale také akurát poddajné.
Ingrediencie:
- 500 g múky (v mojom prípade polovica hladkej a polovica polohrubej)
- 160 ml mlieka
- 30 g bravčovej masti
- 50 g roztopeného masla
- 2 lyžičky soli
- kvások, ktorý nám ostal po odložení železnej rezervy do chladničky, cca (200-300g)
Po 4 hodinách cesto napuchlo:
Cesto si teda vyklopím po tých 4 hodinách. V mojom prípade má 1100g.
Rozdelím si ho nožom na 4 časti a každú túto časť rozdelím na ďalšie 3 časti. Tak dostanem 12 kúskov, každý o hmotnosti cca 90-100g.
Teraz si každý kúsok rozvaľkám. Mali by to byť nejaké trojuholníky, ale mne sa podarili kvázi obdĺžniky. Nikto nie je dokonalý. Na chuti to ale nič nezmení, všakže 🙂 Zrolujem 🙂
Nechám ďalšie 3-4 hodiny odpočívať. Pekne Zväčšia svoj objem. Kuk:
Dáme za chvíľu do trúby. Najprv si ju predhrejem na 230C. Na spodok dám starú panvicu s vodou, na záparu. Pečiem na 15 min na striedačku. Skúšal som oba plechy naraz s ofukom, ale vrchné boli vždy viac pripečené. Preto dnes na striedačku. Je to lepšie.
A výsledok? Kuk:
Kým som dopísal návod, jeden plech padol 🙂 Najvyšší čas zarobiť na ďalší 🙂
Nabudúce pridám návod: langoše, bábovka a možno buchty 🙂 všetko z kvásku
Ahoj